Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.

Voorbeelden van klachten waarbij oedeemtherapie geïndiceerd kan zijn:

  • Oedeem ontstaan na (borst) kanker
  • Bloedvatproblemen
  • Littekens
  • Oedeem na bestraling/chemotherapie
  • Oedeem ontstaan na een operatie
  • Oedeem ontstaan na een ongeval

Behandelproces

Tijdens de eerste afspraak wordt door middel van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek uw klachten in kaart gebracht. Naar aanleiding van deze gegevens wordt een behandelplan opgesteld.

Behandelmogelijkheden

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek wordt het vocht naar delen van het lichaam verplaatst waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft kan er gebruikt gemaakt worden van bandages, tape en therapeutische kousen.

Verwijzing

Aangezien oedeemklachten op de lijst van chronische aandoeningen staat dient u een verwijzing van uw huisarts of specialist te hebben. Dit in verband met de vergoeding.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Na de eerste 20 behandelingen worden alle vervolgbehandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor is het wel van belang dat er een verwijzing is van een huisarts of specialist
De eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, mits u deze heeft afgesloten en deze toereikend is.

Vragen

Mocht u nog vragen hebben over oedeemtherapie dan kunt u contact opnemen met ons.
Dit kan op het nummer 0594-696205 of via de mail: info@fysiotherapiegoldbergsingel.nl
Daarnaast kunt u contact opnemen via het contactformulier op deze website.