Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich op het onderzoeken en behandelen  van mensen met klachten aan het bewegingsapparaat en met name problematiek van de wervelkolom. Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.

Voorbeelden voor klachten waarbij manuele therapie geïndiceerd kan zijn

  • Hoofd- en nekpijn, samengaand met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Artrose van de heup
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten

Het behandelproces

Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten in kaart gebracht. Hierna vindt lichamelijk onderzoek plaatst. Wanneer de klachten in kaart gebracht zijn wordt er in overleg met u een behandelplan opgesteld.

Behandelmethode:

Een functiestoornis van een gewricht wordt verholpen door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. De bewegelijkheid van de gewrichten wordt vergroot door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen. Hiervoor worden verschillende technieken gebruikt. Soms wordt er gebruikt gemaakt van gedoseerde impulstechnieken, wat gepaard kan gaan met een knappend of krakend geluid. Dit kan ervaren worden als een kortstondig vreemd gevoel maar wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren.

Verwijzing

Er is over het algemeen geen verwijzing voor manuele therapie nodig.

Vragen

Mocht u nog vragen hebben over manuele therapie dan kunt u contact opnemen met ons. Dit kan op het nummer 0594-696205 of via de mail: info@fysiotherapiegoldbergsingel.nl
Daarnaast kunt u contact opnemen via het contactformulier op deze website.